UTTRYCKSFULL SPRÅKNÖRD ÖPPNAR DÖRRAR

Programledare i Lattjo Lajban, hallåa och barninredare i Äntligen hemma… Nu är det dags för Caroline Kull, 29, att träda fram i rampljuset och leda sitt alldeles egna program. I ”Såld på hus” i TV4 Plus får hon dessutom stilla sin nyfikenhet och kliva rakt in i 30 helt olika hem. Men jobbet som hallåa släpper hon inte.

– Nej, som hallåa får jag sitta i navet, i TV4:s hjärta. Att leka med ord och hitta nya formuleringar är det roligaste med jobbet. Halva nöjet är att få till en text som på bara 30 sekunder ska få tittarna att haja till. Jag är nog en riktig språknörd som går igång på välskrivna texter där författaren har vägt varje ord i sin mun, säger Caroline Kull direkt från TV4-studion.
 
Det var passionen för det skrivna ordet som lockade henne till journalistyrket. Då hade hon inga som helst tv-ambitioner. Idag tackar hon kompisen Tobbe Trollkarl för sin framgång i Lattjo Lajban, som har lett till många minuter i rampljuset.
– Som många andra i branschen halkade jag in i tv-rutan på ett bananskal. Tobbe bad mig provfilma för Lattjo Lajban och då ställde jag mest upp för skojs skull. När det väl var dags blev jag både livrädd och förvirrad och efteråt var jag övertygad om att jag hade misslyckats. Men det gick tydligen rätt bra, säger hon ödmjukt.

Bästa tv-skolan
Att göra barn-tv var den bästa skolan för Caroline Kull. Hon gjorde programmen från ax till limpa, vilket innebar research, produktion och redigering. TV4 såg snabbt hennes talang och vid sidan av sina studier hoppade hon in som hallåa. Det ledde till jobbet som barninredare i Äntligen hemma och smeknamnet ”Lattjo Lajban-Caroline” ersattes av ”Äntligen hemma-Caroline”.
– Det såg jag som en stor komplimang. Jag gick aldrig ut med att jag var en inredare. Nu efteråt är jag ganska stolt över att ha byggt ett landbandymål och målat Rolandinho på väggen. Men en ny Martin Timell kan jag aldrig bli.

2007 skvallrade media om att hon var påtänkt som ny programledare för Idol. Att det istället blev Carolina Gynning och Carina Berg är inget Caroline har grämt sig över.
– Nej, de var ännu mer påtänkta än jag och gjorde ett fantastiskt bra jobb. Däremot är ”blanka golv-underhållning” fortfarande något jag gärna vill prova på.

Samtidigt är Såld på hus ett program med högt underhållningsvärde – om man frågar programledaren själv.
– Ja, för vem vill inte veta vad grannen betalar för sitt hus, säger Caroline skrattande. För mig som är naturligt nyfiken har det i alla fall varit superkul att få åka runt i landet och öppna dörrarna till 30 olika hem, allt ifrån exklusiva lyxvillor till små ettor. Att jag har kul märks nog i tv-rutan.

Det snälla facket
Vid premiären satt Caroline Kull bänkad framför tv:n med popcorn, familj och vänner. Det var ju också hennes premiär som programledare för ett eget program.
– Trots att jag hade sett programmet tidigare var det först hemma i soffan som jag förstod att det var på riktigt. Det var fantastisk kul att få positiv respons från mina nära och kära.

Säsongsstarten blev den starkaste någonsin i TV4 Plus, med närmare 350 000 tittare.
– Jag har fastnat lite i det snälla facket. Nu hoppas jag att man också uppfattar mig som en rolig tjej med skinn på näsan. Min förhoppning är att få öppna fler dörrar i Såld på hus samtidigt som jag får utveckla mitt skrivande både som hallåa-redaktör och hallåa, säger Caroline Kull och ler snällt.   

CAROLINE KULL

Ålder: 29 år
Familj: Sambo
Bor: I lägenhet i Vasastan i Stockholm
Aktuell: Som programledare för Såld på hus i TV4 Plus. Här tävlar fastighetsmäklare om att gissa priset på sålda objekt. Dessutom hallåa i TV4 och hallåa-redaktör i TV4 Plus.
Sämsta köp: Ett par Marc Jacobs-skor som aldrig har blivit luftade på riktigt
Dold talang: Att laga spagetti och köttfärssås med mycket kärlek

Ditt namn
Din e-postadress
Mottagarens namn
Mottagarens e-postadress
Meddelande